Hans van der Vloed

Een leven lang passie voor schilderen

Ik ben in 1952 geboren in Rotterdam. Van jongs af aan heb ik grote belangstelling gehad voor de schilderkunst. Ik groeide op in een gezin waar kunst en muziek een belangrijke plaats innamen en al jong bezocht ik musea en exposities. Op jeugdige leeftijd tekende en schilderde ik al met groot enthousiasme.

Al 20 jaar werkzaam als kunstschilder

Naast mijn loopbaan in de houtimport vond ik altijd tijd om ruimte te geven aan mijn creativiteit. Ik volgde daarvoor ook regelmatig cursussen. Vanaf 2000 kreeg ik meer en meer de gelegenheid om te gaan schilderen. In mijn vakanties nam ik deel aan workshops in Frankrijk waarbij ik kennismaakte met het “plein air” schilderen en met de voordelen van het gebruik van acrylverf. Rond 2010 stopte ik met werken en hierdoor kon ik volledig ruimte geven aan mijn passie voor de schilderkunst.

Opgeleid door professionele kunstenaars

Ik volgde opleidingen aan het Wijks Atelier in Wijk bij Duurstede en ik had regelmatig privéles van de bekende kunstschilder Jan Pieter Foppen. Door hem ben ik ertoe gekomen om meer met olieverf te gaan schilderen en aandacht te geven aan goed kleurgebruik. Mijn toets werd “zachter” en mijn stijl ontwikkelde zich meer impressionistisch.

Modern impressionisme

Als schilder zou ik mijzelf plaatsen onder de moderne impressionisten. Ik schilder graag naar de natuur: bomen, bossen en landschappen, waarbij sfeer en lichtinval de hoofdrol spelen.

Inspiratie

Ik woon al 30 jaar in Zeist en veel van mijn werk is gebaseerd op inspiratie die ik opdoe in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Daarnaast verblijf ik veel aan de kust van Schouwen-Duiveland, waardoor duinlandschappen en strand- en zeegezichten ook tot mijn oeuvre behoren.

Schilderen in de Dordogne
Hard werken – meters maken

Eén van mijn docenten leerde mij dat naast een gezonde dosis aanleg, je als schilder ook gewoon meters moet maken. Al doende leer je en zo kom je tot betere prestaties. Sinds 2000 heb ik zeker 500 schilderijen, schetsen en tekeningen gemaakt.

Exposities

Jaarlijks neem ik deel aan diverse individuele en collectieve exposities. Hierdoor krijgt mijn werk steeds bredere belangstelling. Mede door een professioneel opgezette website weten veel kunstkopers de weg naar mijn schilderijen te vinden, waardoor het overgrote deel van mijn doeken is verkocht en een plaats heeft verworven in kantoren, vergaderzalen en privécollecties in binnen- en buitenland.